MTA-bunker


Tudósok számára építettük...

Egy nagyon speciális épület, sok egyedi megoldással, amely a tudományos kutatást szolgálja. 

Néhány érdekesség a hely különlegességéről: Az építkezés során 100 km-es sugarú körben minden betonkeverő üzem ideszállított három hónapon keresztül. Az épületet méhkas szerkezetű cölöpalapok tartják szilárdan.  Különlegessége, hogy teljesen rezgésmentes alapokon nyugszik!

Egyedisége külső megjelenésében is megmutatkozik, hiszen hatalmas üvegfelületekből áll a kiszolgáló épületrész (irodák, kis laborok). A tetőüvegek bizonyos fényerő hatására besötétednek, az oldalsó üvegeken pedig automata árnyékoló rendszer van. Ezek működését fényérzékelő segítségével szabályozzák.

bunker_1

zbunker_2

bunker_3

bunker_4

És mi van a színfalak mögött? Az épületgépészeti rendszerek szerelése során a rezgésmentességet fokozottan szem előtt kellett tartani, speciális technológiákat kellett alkalmazni.

A laborhelyiségekre rendkívül szigorú előírások vonatkoztak. A hőmérséklet ingadozása +/- 0,5°C lehet, a páratartalomé pedig +/- 5%, valamint a tisztatéri helyiségekben túlnyomás, illetve depresszió uralkodik. Ezt teljes egészében a légtechnikai rendszerrel biztosítjuk, melyben többek között labortechnológiai légmennyiség szabályozók, gőznedvesítők és párátlanító berendezések vannak beépítve.

Több tucat légkezelő, kültéri és beltéri hűtőgép, kazán összehangolt működése biztosítja a zavartalan és szünetmentes működést. Ennek volumenét jól érzékelteti, hogy a légtechnikai rendszer kivitelezése során a beszállító gyár éves kapacitásának 90%-át gyakorlatilag ez a projekt kötötte le!

Különleges megbízás, rendkívül speciális megoldásokkal, amely feladatra nem igen volt jelentkező. Az ENSI mérnökei és szakemberei nemcsak vállalták a munkát, de meg is mutatták kiválóságukat! 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!