BMC - ÁRKÁD Magazin, 2014. október


Budapest Music Center

  

bmc_arkad_magazin1

Vezető Tervező: Taraczky Dániel (Art1st Design Studio)

Építész Tervezők:
Gőz Dorottya (Art1st Design Studio)
Chehadé Abdel Rahim (Art1st Design Studio)
Art1st Design Stúdió Kft.
Honlap: www.art1st.hu Email:mail@art1st.hu
Telefon: +(36)-1/386.60.44, Fax: +(36)-1/385.08.56

Építési engedélyezési tervek felelős tervezője:
Soproni Szabó Attila,
Ödenburger Építészeti és Mérnöki Iroda

Statika: Hensler Dezső, Csepregálovics Krisztina
(Ödenburger Építészeti és Mérnöki Iroda)

ENSI Kft. - Épületgépészeti kivitelezés
E-mail: ensi@ensi.hu
Weblap: www.ensitechnology.com
(Épületgépészeti kivitelezés)

Fotó: Bujnovszky Tamás

Ferencváros szívében, a Mátyás utca és az Imre utca sarkán 2013. március 23-án nyitotta meg kapuit Budapest Music Center. Az épületnek műemléki védettsége nincs, utcai homlokzatának osztását az évek során nem alakították át. Az eredeti szerkezetből a külső falakat, az udvarra néző belső falakat és a 2 dongaboltozatos födémrészt őriztük meg. A pincébe és a földszintre kerültek a nagyközönség számára nyitott, tömegeket vonzó funkciók: a jazzklub, ami nappal kávézóként és étteremként is működik, illetve a mintegy 300 m2-es koncertterem.

A koncertterem az egykori udvarban kapott helyet, a hozzá tartozó előtér az Imre utcáig fut ki, és befordul a Mátyás utcai homlokzatra is. A teremben az egykori udvar jellegét megőrizve a két hosszanti oldalon egymás fölé helyezett tetőablakok sora fut végig, biztosítva a természetes megvilágítást. A két hosszanti falon megőriztük a lecsupaszított vegyes falazatot, amely nem csak látványában, hanem akusztikailag is egyedülállóvá tette a koncerttermet.

A galériát a pincei belmagasság megőrzése miatt “felkötöttük”a földszint fölötti födémre, négy felé ágazó acélszerkezete könnyed, játékos hatást kelt a belső térben. Az alsó szinten ennek köszönhetően semmi sem zavarja a színpad láthatóságát. Akusztikailag teljesen leválasztottuk a koncertteremről, így a két helyiségben egyszerre is szólhat a zene, anélkül, hogy zavarnák egymást.

bmc_arkad_magazin7 (1)

Az emeleti részen az építtető cég irodái, stúdióhelyiségek, egy Zenei Információs Központ és Könyvtár, és Eötvös Péter Nemzetközi Intézetének irodája kaptak helyet. A könyvtár 7m-es belmagassága és galériás kialakítása egy nyugodt, tiszta belső teret eredményezett. A Mátyás utcával párhuzamos hátsó szárnyon a földszinten és az emeleti szinten stúdióhe-lyiségeket helyeztünk el, a pincei próbaterem és a koncertterem stúdióként is használható terével együtt a házban egyszerre 6-7 helyről is készülhet magas minőségű zenei felvétel.

A tetőtérben létesült vendégszobákban az épületben tartandó kurzusok diákjai lakhatnak majd kollégiumi jelleggel, a képzések ideje alatt.

bmc_arkad_magazin2

bmc_arkad_magazin3

A koncertterem az egykori bérház belső udvarának lefedésével jött létre, a tetején pedig egy tetőteraszt alakítottunk ki, amit a tetőtérben kialakított rendezvényterem egészít ki. A pinceszint egy részét a jazzklubot és a ház egyéb rendezvényeit egyszerre kiszolgáló melegkonyha foglalja el. A koncertterem alatti pincében egy tágas színpadraktár nyeli el a székeket állófogadás esetén, ahova egy 2x3 m-es liften keresztül a zongorát is el lehet rejteni. A 70 m2-es próbaterem szintén egy akusztikailag teljesen különálló tér, különlegesen rugalmas padlója táncpróbák és táncórák fogadására is alkalmas. Az épület funkcionálisan rendkívül összetett és sokoldalú.

bmc_arkad_magazin4

Az épület eredeti homlokzatát tiszta arányai és egyszerűsége miatt megőriztük. Az új homlokzat a főpárkányzatig a régit követi, természetesen felújított állapotban. A párkányzatok, az ablakkeretek, a homlokzat összes díszítőeleme előregyártott tagozatokból lettek elkészítve.

A főpárkány fölött azonban, a kortárs zene szimbolikájára épülve, teljesen új világ kezdődik. Az épület a sarkon felhasad, és egy töredezett tömeg töri át a vastag, régi falakat.  A sarkon a burkolat maga is kinyílik, széthúzódik, és utat nyit az épület belseje felé.

A sarki főbejárat síkját visszatoltuk az épület belseje felé, így egy kis előtető alakult ki a bejárat előtt. A nagy üvegfelületek egyértelművé teszik az intézmény közösségi voltát.

A burkolat elemei fokozatosan megdőlve a felső szinten a homlokzatra merőleges árnyékolóvá válnak, a mögöttük elhelyezett ablakok az eredeti homlokzatkiosztás ritmusát követik. Így esténkét kivilágítva felsejlik az épület eredeti homlokzatának teljes körvonala. Az utcaszintről fokozatosan zártabbá váló tömeg kiemeli az épület funkcionális tagolását is.

Az épület fekvése rendkívül kedvező, az erkélyről ellátni a Dunáig, a másik oldalon jól látszik a Budapesti Műszaki Egyetem Központi épülete. A budai rakpart irányából az épület legszembetűnőbb része az általunk kiemelt sarok.

A sarok mögötti belső terek minden szinten kiemelt fontosságú helyiségek. A földszinti bejárat szerepe egyértelmű. Az utcáról jól látható emeleti tárgyalóhelyiség a BMC saját működésének fontos helyszíne, a felső szinti tört alakú pedig egy mindenki számára elérhető exkluzív konferencia és rendezvényterem.

bmc_arkad_magazin5

bmc_arkad_magazin6

Az eredeti cikket az ÁRKÁD 2014.októberi számában, a 22-23 oldalon olvashatja el.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!