Épületgépészeti kivitelezés 2.000 m2 felett.

 Karrierépítés 

  Ragadd meg a lehetőséget Te is!

 

 
 

Az ENSI-nél keményen dolgozunk, de nemcsak a munkáról szól az életünk :)

 

Megmutatjuk mi vár Rád, 
ha nálunk dolgozol.ENSI Iroda
--------------------
Groupama Aréna
1091 Budapest, Üllői út 129., 1. em.
 
Bejárat a Sajtó és a Bronz jobb között!


Telefon: +36 1 248-2199

 Fax: +36 1 248-2190

 
Kapcsolatfelvétel!

[PDF]

"Okosstadion" - OCTOGON Magazin, 2014. október

Az eredeti cikket az OCTOGON Architecture & Design című Magazin októberi számának mellékletében olvashatja.„Okosstadion", amely szívében is zöld

 

A XXI. században az energiatakarékosság és a környezettudatosság egyre inkább előtérbe kerül, és egyre nagyobb támogatást kap a megszokott módszerekkel szemben. Az Európai Unió például 2020-ra az energiaszükségletének ötödét megújuló forrásokból akarja fedezni. A Ferencváros ultramodern pályája megfelel a kor követelményeinek, hiszen a Groupama Aréna az első stadionok egyike a világon, amelyik Breeam tanúsítást szerzett. Az épület energetikai minőség szerinti besorolása „A+", vagyis fokozottan energiatakarékos.

 

Az okostelefonok világában a tervezők arra gondoltak, hogy miért ne lehetne egy stadion is okos. Az épületgépészeti-energetikai rendszerek kivitelezője az ENSI Kft. volt. Németh László ügyvezető igazgató nagyszerű, komoly szakmai kihívásnak nevezte a feladatot. Mint elmondta, a kivitelezés az üzlet és a szenvedély találkozását jelentette, hiszen a cég több alkalmazottja a Ferencváros fanatikus szurkolója, ráadásul az ENSI Kft. új irodája a fejépületben, vagyis a stadionhoz tartozó kiszolgáló épületben található.

 

A stadionban ezen a részen kapott helyet a Fradi Múzeum, a Fradi Shop, az étterem és a konyha, a kávézó, a rendezvényterek, az exkluzív VIP helyiségek, az öltözõk, valamint a hozzájuk tartozó kiszolgáló helyiségek is.

 

Minden részegység egymástól függetlenül, önállóan is működhet, ezért a légtechnikai és a fűtési-hűtési rendszereket úgy alakították ki, hogy azok a lehető legenergiatakarékosabb üzemeltetést eredményezzék.

 

A fejépület kiszolgálására 12 db építőelemes légkezelő berendezést telepítettek. A komfort légtechnikai rendszerek összes térfogatárama 110.000 m3/h. Külön berendezés szolgál például a Fradi öltöző, a vendégöltöző, a rendezvényterek, a múzeum, valamint a kávézó részére is.

 

A fűtésről és a hűtésről alacsony hangteljesítmény-szintű fan-coil berendezések gondoskodnak, amelyeket épületfelügyeleti IRC szabályozóval vagy helyiségtermosztátokkal lehet szabályozni. A hűtési teljesítmény több mint 1,5 MW, ehhez kompakt folyadékhűtőket telepítettek. A fűtést kondenzációs gázkazánokkal oldották meg, a beépített teljesítmény 60/40°C hőfoklépcsővel meghaladja a 2 MW-ot. Ebből a hazánkban egyedülálló, glikolos pályafűtés kiszolgálására 1150 kW szükséges.

 

A beépített, fűtési teljesítmény körülbelül 300 átlagos családi ház fűtését képes ellátni.

 

A kivitelezés során hornyos csőkötő kuplungokat használtak a fűtési-hűtési csőhálózatok építése során, így szerelés közben – a hegesztéssel szemben – kevesebb káros szennyezőanyag keletkezett. Az ivóvízhálózatba pedig innovatív műanyag csőhálózatokat építettek be.

 

A fejépület belső építészeti koncepciója miatt számos szem előtt lévő szerelést végeztek, így kiemelt feladat volt, hogy ezt a munkát esztétikusan oldják meg.

 

A Ferencváros stadionja Magyarország egyik legzöldebb épülete. A melegvizet napkollektorok használatával állítják elő. Ehhez 45 síkkollektort szereltek fel, összesen 100 négyzetméter nettó felülettel és 85 kW teljesítménnyel, így a mérkőzés után az utolsóként zuhanyzó játékosnak sem kell attól tartania, hogy hideg vízben kell fürödnie. A csapadékvizet valamint a talajvizet a rendszer begyűjti, és a mosdók öblítésére, illetve a pálya öntözésére használja fel, vagyis semmi nem megy kárba.

 

A kivitelezés során összesen több mint 25 km gépészeti csővezetéket építettek be. A különböző rendszereken alkalmazott kötések száma meghaladja az 50 ezret. Ebbe beletartoznak a hegesztések, a forrasztások, a hornyos kötések, a menetes és a karimás csatlakozások, a polifúziós hegesztések valamint a légtechnikai rendszerek csatlakozásai is.

 

A 100%-ban magyar tulajdonú ENSI Kft.-nek szívügye volt a stadionban végzett munka, ami a végeredményen meg is látszik. Korábban több irodaház, gyárépület, erőmű és bevásárolóközpont kivitelezésében vett rész a cég, a stadionépítés azonban más volt. A szigorú határidők miatt igazi, sportos tempót kellett diktálnia az ENSI Kft.-nek is. Az újszerű, modern műszaki elvárások és megoldások ráadásul még izgalmasabbá tették az amúgy sem unalmas munkát.

 

A céget még 1994-ben alapította két norvég vállalat, 1997 óta viszont Németh László az egyedüli tulajdonos. Akkor az épületgépészet mellett kötelezték el magukat, ami látva az elmúlt csaknem húsz év eredményeit, igencsak jó ötlet volt. 2011-ben Magyarország piacvezető épületgépészeti kivitelező cégévé vált az ENSI Kft.

 

A csapat 2013. júniusától 2014. májusáig dolgozott a Groupama Arénában. A maximális létszám a 140 volt idén januárban, amikor egyszerre dolgoztak a lelátó területén, a fejépület több emeletén és a gépészeti szinten is. Átlagosan 60-an mindig részt vettek a kivitelezésben.

 

A Ferencváros stadionja Európa egyik legkorszerűbb arénája lett. A gépészeti kivitelező ENSI Kft. munkája az aréna szinte minden pontján látszik. A végeredményt látva egyértelmű, hogy a kivitelezésben résztvevő csapat olyan munkát végzett, amelyre egész Európában elismeréssel tekinthetnek. Hiába, ha valaki magáénak érzi a munkát, annak ilyen lesz az eredménye.

 


Az eredeti cikket az OCTOGON Architecture & Design című Magazin októberi számának mellékletében olvashatja.

 

       ENSI Épületgépészeti, Technológiai és Energetikai Kivitelező Kft.


Szolgáltatásaink


 • Igények felmérése, ajánlatadás
 • Épületgépészeti tervezés
 • Üzemviteli és energetikai tanácsadás
 • Épületgépészeti rendszerek komplett kivitelezése
 • Ipari termelő technológiák telepítése
 • Energetikai, üzemviteli projektek teljes körű kivitelezése
 • Épületgépészeti berendezések beszerzése
 • Épületgépészeti műszaki ellenőrzés
 • Épületgépészeti engedélyeztetések
 • Szerviz és karbantartás

 

Specialitásaink


 • Ipari létesítmények
 • Energetikai beruházások
 • Irodaházak, irodaépületek
 • Kereskedelmi létesítmények
 • Sportlétesítmények
 • Egyéb, speciális épületek épületgépészeti megvalósítása:
  szállodák, követségek és kereskedelmi képviseletek, nagykonyhák,
  filmstúdiók, zenei központ stb. 

Megbízóink - Partnereink


 • Építőipari fővállalkozók
 • Ingatlanfejlesztők
 • Ipari megrendelők


Országok, ahol vállalkozunk 


 • Magyarország
 • Oroszország
 • Lengyelország
 • Németország

 

 

Értékeink - törekvéseink


 • Minőség
 • Megbízhatóság
 • Eredményesség
 • Emberi kapcsolatok
 • Csapatmunka -
  mérnöki, emberi nézőpontokkal

      


        Elkötelezettség az élvonalban.  

   

     Elérhetőségeink


    Irodánk címe:    

    ENSI Kft.

    Groupama Aréna
    1091 - Budapest,
    Üllői út 129., I. emelet
    

    Telefon:  +36 1 248-2199
    Fax:         +36 1 248-2190

   
   
Itt írjon nekünk!

 

            

        ENSI Kft. - Minőségbiztosítási rendszerek: MSZ EN ISO 9001:2008/2015. november ; MSZ EN ISO 14001:2004/2017. november 

        Innovatív megoldások: Tisztatér-technológiát kiszolgáló, valamint környezettudatos és energiatakarékos épületgépészeti rendszerek tervezése és megvalósítása.
        Minden, ami épületgépészet:
hűtés, fűtés, légtechnika, klímatizálás, sűrített levegő, víz, csatorna, gáz, tüzivíz, esőztető rendszerek, tűzvédelem, sprinkler
      rendszer, gépészeti hőszigetelés, épületfelügyelet.

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk