Épületgépészeti kivitelezés 2.000 m2 felett.


Karrierépítés 

 

 Ragadd meg a lehetőséget Te is!

 

 

 Az Ensinél keményen
dolgozunk, de nemcsak a munkáról szól az életünk :) 

Megmutatjuk, mi vár Rád,
ha nálunk dolgozol.ENSI Iroda

Groupama Aréna
1091 Budapest, Üllői út 129.
1. emelet

 
Bejárat a Sajtó és a Bronz jobb között!


Telefon: +36 1 248-2199

 Fax: +36 1 248-2190

 
Kapcsolatfelvétel!


 

  


[PDF]

Fradi-stadion Magyar Épületgépészet, 2013/10.

Kivitelezés alatt az új Fradi-stadionKivitelezés alatt az új Fradi-stadion

 

 

Az FTC új labdarúgó stadionjának építése kiemelt állami
beruházásként valósul meg. 2013. március óta tart az építkezés. A munkálatok a régi Albert stadion elbontásával kezdődtek, amelynek sok elemét felhasználták az új építéséhez, így az tovább él az új arénában.

 

A Fradi-stadion Európa egyik legkorszerűbb futball fellegvára lesz, multifunkciós fejépülettel, teljesen fedett lelátókkal, amelyek 22.800 néző befogadására lesznek alkalmasak.

A labdarúgómeccsek mellett, a nagy tömegeket megmozgató koncertek, konferenciák, kulturális rendezvények helyszíneként is számíthatnak majd rá a szervezők és a látogatók.  

A vendégek biztonságához nagyban hozzá fog járulni a modern beléptetőrendszer, amely szigorú, következetes és biztonságos lesz, külön bejáraton engedik majd be a vendégszurkolókat és a hazaiakat. Utóbbiakat több kapun is, így lesz arra lehetőség, hogy a „kemény szurkolókat” elkerülve családdal is kilátogassunk.

 

A FTC előző otthona - az Albert Flórián Stadion - 1974-ben nyitotta meg kapuit, és 2013 áprilisában zárt be. Az új stadion gépészeti kivitelezője az ENSI Kft. A két legilletékesebb munkatársuknak, Minier Botond projektvezetőnek és Kulcsár Tamás építésvezetőnek tettük fel kérdéseinket.

 


Mikor kezdtétek meg a helyszíni munkát
és mikorra készültök el?


A gépészeti munkákat 2013 júniusában kezdtük el és a projekt körülbelül egy év alatt készül el.


Jelenleg mi a legnehezebb feladatotok?


A legtöbb figyelmet ebben az időszakban a kivitelezési feladatok előkészítése, ütemezése jelenti. Betartani a  részhatáridőket, az egymásra épülő munkafolyamatok sorában elegendő időt biztosítani a gépészeti kivitelezésre úgy, hogy a kivitelezésben résztvevő többi szereplő is fennakadás nélkül végezhesse a munkáját.


Milyen érdekesebb műszaki megoldásokat alkalmaztok?

Az épületgépészet túlnyomó része a stadionhoz tartozó kiszolgáló épületben - fejépületben - valósul meg. Ebben helyet kapnak konferenciatermek, a konyha és az étterem, a Fradi-múzeum, az ajándékbolt és az irodák is, így az épület eltérő funkciói meghatározzák a mi feladatainkat is. A különböző részegységek egymástól eltérően működnek, ezért a gépészeti ellátásukat, a műszaki megoldásokat is igen átgondoltan kell kialakítanunk.

A különböző területekre összesen 10 építőelemes légkezelő berendezést telepítünk, közel  100.000 m3/h légszállítással. Az épület fűtését-hűtését döntően fan-coil berendezésekkel oldjuk meg. Telepítünk két magas hatásfokú, csavarkompresszoros kompakt folyadékhűtőt, összesen 1,5 MW teljesítménnyel. A fűtést kondenzációs kazánokkal biztosítjuk, a beépített teljesítmény 2 MW. Szintén komoly szakmai kihívás az, hogy az építészeti elvárásoknak megfelelve, a gépészetet „elrejtsük”.

 

 

Jelenleg a lelátó alatti területeken dolgozunk, a monolit vasbeton és előre gyártott vasbeton szerkezetek előrehaladásához szükséges alapszereléseket végezzük.

 

Nagyon szépen halad a látványosan épülő acélszerkezet is, így mi már elkezdtük a lelátó feletti tetők vákumos esővíz-elvezető rendszerének építését is, amely a pálya egyharmadában már funkcionál! Ezzel párhuzamosan végezzük a fejépület kivitelezési munkáinak előkészítését is, amelyet várhatóan, heteken belül elkezdünk.

 


Mennyire lesz ZÖLD a Fradi-stadion?


A Stadion nem a csak színében lesz zöld. A gazdaságos, zöld energia-felhasználás a gépészeti megoldásokban sokféle módon jelenik majd meg: például a használati meleg víz előállítására napkollektorokat telepítünk, míg a WC-k öblítése az esővíz összegyűjtésével szürkevíz hálózaton keresztül valósul meg.

 

Speciális szerelési technológiák alkalmazásával - mint például a kuplungos kötések a tüzivíz és fűtési-hűtési rendszerekben - nem csak az üzemeltetési, hanem a kivitelezési fázisban is energiát takarítunk meg.

 

 

Egy ország figyeli, követi, hogyan is halad a stadion építése. Milyen érzés egy ilyen kiemelt projekten dolgozni?

Először is, nagy felelősséget jelent. Stadiont építünk, ami évtizedek múlva is egyet jelent majd a sporttal, a leghíresebb hazai sportegyesülettel, a ferencvárosi labdarúgással. Mind a mai, mind a felnövekvő generációnak egyaránt adhat értéket, példaképeket, örömet.

 

Meghatározó részévé válik a városnak és a labdarúgást kedvelő emberek életének. A Fradi-stadion kivitelezésén dolgozni megtisztelő feladat. Ezen túl, az újszerű, modern műszaki elvárások és megoldások izgalmassá is teszik ezt a munkát.

Mi - ENSI-sek - szeretjük a focit, és szeretjük a kihívásokat is! Ebben a stadionban benne lesz a szívünk, a lelkesedésünk, és a legjobb szakmai tudásunk is. Bízunk magunkban, a felkészültségünkben, és abban, hogy a lehetőségekhez képest, mindig megtaláljuk a legjobb megoldásokat.

Megannyi, a legkülönfélébb projekteken bizonyítottuk már, képesek vagyunk rá. Óriási irodaházak, bevásárlóközpontok, erőművek, üzemek, gyárak energetikai- és gépészeti rendszerét építettük már meg. Most stadion építünk, amibe a legjobb tudásunkat tesszük bele.  

Ahhoz, hogy ezúttal is határidőre teljesítsünk, igazán sportos tempót kell diktálni magunknak és másoknak is.

 

www.ensi.hu


Magyar Épületgépészet, LXII. évfolyam, 2013/10. szám

 

       ENSI Épületgépészeti, Technológiai és Energetikai Kivitelező Kft.


Szolgáltatásaink


 • Igények felmérése, ajánlatadás
 • Épületgépészeti tervezés
 • Üzemviteli és energetikai tanácsadás
 • Épületgépészeti rendszerek komplett kivitelezése
 • Ipari termelő technológiák telepítése
 • Energetikai, üzemviteli projektek teljes körű kivitelezése
 • Épületgépészeti berendezések beszerzése
 • Épületgépészeti műszaki ellenőrzés
 • Épületgépészeti engedélyeztetések
 • Szerviz és karbantartás

 

Specialitásaink


 • Energetikai beruházások
 • Ipari létesítmények
 • Irodaházak, irodaépületek
 • Kereskedelmi létesítmények
 • Sportlétesítmények
 • Egyéb, speciális épületek épületgépészeti megvalósítása:
  szállodák, követségek és kereskedelmi képviseletek, nagykonyhák,
  filmstúdiók, zenei központ stb. 

Megbízóink - Partnereink


 • Építőipari fővállalkozók
 • Ingatlanfejlesztők
 • Ipari megrendelők


Országok, ahol vállalkozunk 


 • Magyarország
 • Oroszország
 • Lengyelország
 • Németország

 

 

Értékeink - törekvéseink


 • Minőség
 • Megbízhatóság
 • Eredményesség
 • Emberi kapcsolatok
 • Csapatmunka -
  mérnöki, emberi nézőpontokkal

      


        Elkötelezettség az élvonalban.  

   

     Elérhetőségeink


     Irodánk címe:    

    ENSI Kft.

    Groupama Aréna
    1091 - Budapest,
    Üllői út 129., I. emelet
    

    Telefon:  +36 1 248-2199
    Fax       :  +36 1 248-2190

   
   
Itt írjon nekünk!

 

            

        ENSI Kft. - Minőségbiztosítási rendszerek: MSZ EN ISO 9001:2008/2015. november ; MSZ EN ISO 14001:2004/2017. november 

        Innovatív megoldások: Tisztatér-technológiát kiszolgáló, valamint környezettudatos és energiatakarékos épületgépészeti rendszerek megvalósítása.
        Minden, ami épületgépészet:
hűtés, fűtés, légtechnika, klímatizálás, sűrített levegő, víz, csatorna, gáz,  tüzivíz, esőztető rendszerek, tűzvédelem, sprinkler
      rendszer, gépészeti hőszigetelés, épületfelügyelet,

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk