Épületgépészeti kivitelezés 2.000 m2 felett.

 
Karrierépítés 

 

 Ragadd meg a lehetőséget Te is!

 

 

 Az Ensinél keményen dolgozunk, de nemcsak a munkáról szól az életünk :).

 

Megmutatjuk, mi vár Rád,
ha nálunk dolgozol.ENSI Iroda

Groupama Aréna
1091 Budapest, Üllői út 129.
1. emelet

 
Bejárat a Sajtó és a Bronz jobb között!


Telefon: +36 1 248-2199

 Fax: +36 1 248-2190

 
Kapcsolatfelvétel!


 

  


[PDF]

Árkád Bevásárlóközpont, Magyar Épületgépészet, 2013/9.

Magyar Épületgépészet - ÁRKÁD Bevásárlóközpont, Budapest„A legnagyobb MALL Magyarországon”Az Árkád Budapest 68.000 m2 bérbe adható területével Magyarország legnagyobb alapterületű bevásárlóközpontja.

 

A magyar Árkád Bevásárlóközpontok tulajdonosa a német ECE.
A társaságot 1965-ben Prof. Dr. hc Werner Otto alapította, amely jelenleg is az Otto család tulajdonában van, és Európában ma már vezető szerepet tölt be a belvárosi bevásárlóközpontok piacán. A vállalat által foglalkoztatottak száma meghaladja a 3300 főt. Néhány figyelemre méltó adat a vállalatról:

 

 • 189 bevásárlóközpont Európában,
 • 14 bevásárlóközpont tervezés és építés alatt,
 • 13 bevásárlóközpont bővítése és átépítése folyamatban van,
 • 17 500 bérlő,
 • 6 millió m2 kereskedelmi terület,
 • 4 millió vásárló naponta a bevásárlóközpontokban.


 

A budapesti ÁRKÁD Magyarország legnagyobb – összesen 68 000 m2 bérbe adható területtel rendelkező – kiskereskedelmi complexuma, ahol sorra jelennek meg az olyan világmárkák, mint például a Zara, a Bershka, a Massimo Dutti, a Lego, vagy éppen a Pull&Bear.

 

Az épületgépészeti kivitelezéssel megbízott ENSI Kft. termelési igazgatóját, Kulcsár Attilát és a projektvezetőjét, Kiss Balázst kérdeztük meg a tapasztalatokkal kapcsolatban.

 


Mi volt a kivitelezés során a feladat?


Magyar Épületgépészet - ÁRKÁD Bevásárlóközpont, BudapestA szegedi Árkád sikeres befejezésének köszönhetően a Market Építő Zrt. bízott meg bennünket a budapesti Örs vezér téri Árkád Bevásárlóközpont új épületében (Árkád 2.) a teljes gépészeti rendszer kiépítésével, és a már meglévő épületének (Árkád 1.) a teljes gépészeti felújításával.

 

Az új épület szerkezetépítésével párhuzamosan kezdtük meg a gépészeti alapszerelések kivitelezését, kiemelt hangsúlyt fektetve a nagyobb bérlői területek kialakítására (például SPAR). A két épület kialakítása olyan, hogy egymástól függetlenül, külön-külön is képesek legyenek üzemelni.

                                                                                                   Szerkezetépítés

 

Magyar Épületgépészet - ÁRKÁD Bevásárlóközpont, BudapestMilyen szakmai kihívások voltak a kivitelezés során?

Az új épület esetében a Shell benzinkút kivitelezése izgalmas volt. Ez egy úgynevezett „ház a házban”, külön engedéllyel rendelkező építmény volt. Maga a ház (Árkád 2.) még nem állt készen, de a Shell kútnak már üzemelnie kellett.

 

Itt például a sprinkler rendszert egyedileg tettük üzemképessé és részátadással adtuk át a Tűzoltóságnak.

           Sprinkler gépház

 

Magyar Épületgépészet - ÁRKÁD Bevásárlóközpont, BudapestA 60–80 000 m3/óra légszállítású, forgódobos hővisszanyerő légkezelőgépeket a szerkezetkész gépházakba telepítettük, méretük miatt részegységenként, és a gépházban újra összeszereltük azokat. Két magas hatásfokú, csavarkompresszoros, vízhűtéses hűtőgépet a pincébe telepítettünk, és ezeket a szerkezetkész ház tetejéről daru segítségével emeltük be. A beemelést nehezítette az egyenkénti 6 tonnás tömeg, a szinti helyszíni mozgatást pedig speciális anyagmozgatók segítségével végeztük.

                                                                                                 Hatóköri szivattyúk

 

A megrendelő ragaszkodott a hűtőgépek teljes teljesítmény-tartományban történő gyári teszteléséhez. Kiutazva a gyárba, soknemzetiségű csoportmunka keretében személyesen győződött meg annak minőségéről. A sprinkler rendszer a magyar szabványon kívül a német VdS szabványainak is megfelel, amelynek előírásai helyenként különböznek a magyartól.

A sprinkler rendszer hatósági átvétele két lépcsőben zajlott:

 

 • Első lépésben a magyar előírás szerinti tűzoltósági átadásra került sor, ahol a tűzvédelmi szakemberek több alkalommal is ellenőrizték a rendszert (füstmentesítés, épületautomatika, sprinkler rendszer). A tűzoltóság munkáját segítve több bejárást szerveztünk a házban, miközben a rendszer teljes ismeretét átadtuk.

 

 • Második lépésben a német VdS szabvány szerinti átadás történt meg, amikor is a Németországból érkező tűzvédelmi ellenőrökkel, szakmérnökökkel napokon át jártuk az épületeket, minden egyes ágát-bogát külön-külön tesztelve, például a szelepállomást és rendszert egyenként tesztelve, ellenőrizve.


Magyar Épületgépészet - ÁRKÁD Bevásárlóközpont, BudapestA megrendelő a legfontosabbnak tartja a tulajdonában lévő épületek biztonságos működését. A fent említett két vizsgálaton kívül a saját ellenőrzési struktúrájának is megfeleltek az általunk kivitelezett rendszerek.

 

Ezt egy úgynevezett Crash-Test (biztonsági és funkciópróba – „törésteszt”) elvégzésével igazoltuk. A teszt hét napig (és hét éjjelen keresztül, mint a mesében, karácsonykor) tartott, az egyedi motorok működésétől kezdve a rendszer automatikus működéséig, indításig, leállításig mindent ellenőriztünk.

                                                                                                                Légkezező hűtés-fűtés oldali bekötése.

                                                                                                                                Sprinkler gépház

Volt-e valami, ami „rémálmokat” okozott ebben az időszakban?

 

A régi épület bérleményeinek átépítését, felújítását a hatósági átadások ütemtervével összhangban kellett elvégezni. Mindezt úgy, hogy napközben a bevásárlóközpont zavartalanul és folyamatosan működni tudjon. Ennek biztosítására ideiglenes gépeket és provizórikus rendszereket alkalmaztunk.


 

Milyen külső segítséget kaptatok?

 

Az ECE-vel, a Market Építő Zrt-vel, valamint a régi épület (Árkád 1.) üzemeltetéséért felelős csapatával rendkívül jó munkakapcsolatot sikerült kialakítanunk. Egymás munkáját úgy tudtuk segíteni, hogy a bevásárlóközpont az átépítés ideje alatt is képes volt zavartalanul fogadni az ide látogatókat.

 


Mit mondanátok a csapatotokról, az ENSI Kft-ről?

 

Az ENSI Kft. Magyarországon az egyik piacvezető cég a klasszikus épületgépészeti szerelés területén. Az utóbbi 2-3 évben erősen az ipari kivitelezésre koncentráltunk, így részt vettünk a Henkel, a HILTI, a Festo gyárépítésében. Szarvason a Biogáz kiserőmû generál kivitelezését végeztük, valamint a szegedi és pesti Árkádot építettük meg. Jelenleg kivitelezünk, dolgozunk az Audiban, a Legoban, a Fradi Stadionban és a Givaudanban is, mely utóbbiról a lap előző számában tájékoztattuk az olvasókat.

 


Szerintetek milyen előnyt tudtok kovácsolni a projekt tapasztalataiból?

 

A korábbi szegedi Árkád és az idén befejezett budapesti Árkád gépészeti kivitelezése során megrendelőink, például az ECE meg volt elégedve az ENSI Kft. munkájával, ezért a jövőben a külföldön épülő új létesítmények gépészeti kivitelezésére is meghívtak bennünket.

 

Végezetül szeretnénk köszönetet mondani az ENSI Kft. részéről a projektben szereplő valamennyi munkatársnak, kollégának, beszállítónak, vállalkozónak, szerelőnek, és mindazoknak, akik hozzájárultak a bevásárlóközpont megépítéséhez, sikeres átadásához.

 

www.ensi.hu

 


Magyar Épületgépészet, LXII. évfolyam, 2013/9. szám

 

 

       ENSI Épületgépészeti, Technológiai és Energetikai Kivitelező Kft.


Szolgáltatásaink


 • Igények felmérése, ajánlatadás
 • Épületgépészeti tervezés
 • Üzemviteli és energetikai tanácsadás
 • Épületgépészeti rendszerek komplett kivitelezése
 • Ipari termelő technológiák telepítése
 • Energetikai, üzemviteli projektek teljes körű kivitelezése
 • Épületgépészeti berendezések beszerzése
 • Épületgépészeti műszaki ellenőrzés
 • Épületgépészeti engedélyeztetések
 • Szerviz és karbantartás

 

Specialitásaink


 • Ipari létesítmények
 • Energetikai beruházások
 • Irodaházak, irodaépületek
 • Kereskedelmi létesítmények
 • Sportlétesítmények
 • Egyéb, speciális épületek épületgépészeti megvalósítása:
  szállodák, követségek és kereskedelmi képviseletek, nagykonyhák,
  filmstúdiók, zenei központ stb. 

Megbízóink - Partnereink


 • Építőipari fővállalkozók
 • Ingatlanfejlesztők
 • Ipari megrendelők


Országok, ahol vállalkozunk 


 • Magyarország
 • Oroszország
 • Lengyelország
 • Németország

 

 

Értékeink - törekvéseink


 • Minőség
 • Megbízhatóság
 • Eredményesség
 • Emberi kapcsolatok
 • Csapatmunka -
  mérnöki, emberi nézőpontokkal

      


        Elkötelezettség az élvonalban.  

   

     Elérhetőségeink


     Irodánk címe:    

    ENSI Kft.

    Groupama Aréna
    1091 - Budapest,
    Üllői út 129., I. emelet
    

    Telefon:  +36 1 248-2199
    Fax       :  +36 1 248-2190

   
   
Itt írjon nekünk!

 

            

        ENSI Kft. - Minőségbiztosítási rendszerek: MSZ EN ISO 9001:2008/2015. november ; MSZ EN ISO 14001:2004/2017. november 

        Innovatív megoldások: Tisztatér-technológiát kiszolgáló, valamint környezettudatos és energiatakarékos épületgépészeti rendszerek megvalósítása.
        Minden, ami épületgépészet:
hűtés, fűtés, légtechnika, klímatizálás, sűrített levegő, víz, csatorna, gáz,  tüzivíz, esőztető rendszerek, tűzvédelem, sprinkler
      rendszer, gépészeti hőszigetelés, épületfelügyelet,

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk